Jak vybrat běžky?

Běžecké lyžování v České republice se stává čím dál tím více oblíbené. Je to skvělý způsob, jak zůstat fit, užít si sníh a krásnou přírodu! Oproti klasickému lyžování běžkování nic nestojí. Tratě jsou totiž zdarma. Běžkovat navíc není příliš těžké a naučit se to může i úplný začátečník v pokročilejším věku. Ovšem v čem už je běžecké lyžování náročnější, je správný výběr vybavení odpovídají našim potřebám a úrovni. Pojďme se na to podívat! 

Obsah článku

Jak správně vybrat běžky?

Před nákupem běžeckých lyží je důležité si ujasnit řadu věcí. K čemu budu své běžecké lyže používat, jakou techniku preferuji, v jakém prostředí chci jezdit a kolik chci do celého vybavení investovat. 

Velkou roli hrají zkušenosti. Jste úplný začátečník nebo závodník? Turista nebo nadšený sportovec? Chcete bruslit nebo upřednostňujete klasickou techniku? Klasický styl je v zásadě velmi podobný běžné chůzi, a proto je ideální pro začátečníky na běžkách. Technika bruslení je ideální pro lidi, kteří mají při běžeckému lyžování sportovní ambice. Budete jezdit spíš po upravených tratích nebo prozkoumávat v hlubokém sněhu? Máte v plánu si běžky mazat sami anebo raději zvolíte běžky s již připravenou podporou stoupání

Zodpovězením na tyto otázky pomůžete sobě i prodejci při základním výběru. Další parametr, který hraje roli při výběru jsou vaše výška a váha. 

Jak vybrat délku běžek? 

Už víme, že rozlišujeme dva styly běžkování – bruslení a klasickou techniku. Po zvolení preferovaného stylu se můžeme vrhnout na výběr správné délky našich běžek. 

Jaká je nejlepší délka pro běžky na klasiku?

Při klasické technice se vaše paže a nohy pohybují plynule jako při běžné chůzi, tedy vždy současně levá paže, pravá noha a následně pravá paže, levá noha. Tělesná hmotnost se tedy mění rovnoměrně, střídavě z jedné nohy na druhou. 

Jednoduchý vzorec pro výpočet délky: Vaše výška (cm) + 20 – 30 cm = délka běžek

To, zda při výpočtu použijete 20, 25, 30 cm nebo něco mezi tím, závisí na vaší úrovni zkušeností. Pokud teprve začínáte s běžeckým lyžováním, mohou být běžky o něco kratší. Pro zkušenější běžkaře jsou vhodné delší modely.

Jaká je nejlepší délka pro běžky na bruslení? 

Pokud se rozhodnete upřednostnit bruslení před klasickou technikou, je určitě na místě mít potřebnou úroveň kondice, protože bruslení je náročnější a více vyčerpávající než klasické běžecké lyžování. 

Při výběru správné délky lze použít následující vzorec: Výška (cm) + 10-15 cm = délka běžek

Pro absolutního začátečníka je možné vzít běžky, které jsou o 8 cm delší než je jeho výška.

Jaká je nejlepší délka hůlek na běžky? 

Stejně důležité jako výběr správných běžek je zvolit k nim správné hůlky! Poskytnou vám potřebnou dynamiku a měly by být také zvoleny v délce, která nejlépe vyhovuje vašemu běžkařskému stylu.

Pro výběr správné délky hůlek je možné použít následující vzorce:

Hůlky na běžky na klasiku: výška (cm) x 0,85 = délka hůlek

Hůlky na běžky na bruslení: výška (cm) x 0,90 = délka hůlek

V každém případě by hůlky na běžky pro bruslení měly být asi o 10 cm delší než ty na klasiku. 

Zbývající vybavení na běžky

Při výběru dalšího vybavení na běžky buďte stejně pečlivý jako při výběru lyží a hůlek! Zbývající vybavení na běžkování by mělo zahrnovat: prodyšné oblečení, čelenka nebo sportovní čepice, brýle chránící před UV zářením a rukavice s dostatečnou volností pohybu

Jak vybrat dětské běžky?

Dětské běžky se vyrábí v délkách mezi 110 až 170 cm. Pokud je dítě začátečník a bude se s běžkováním teprve seznamovat, je vždy lepší zvolit o něco kratší verzi. Dítě si musí nejprve zvyknout. 

Pro výběr běžek u dětí lze použít následující vzorce:

Bruslení: 

Začátečník: Výška dítěte – 5 až 10 cm. 

Pokročilý: Výška dítěte + 5 cm až 10 cm 

Klasika: 

Začátečník: Výška dítěte +10 cm

Pokročilý: Výška dítěte + 10 cm až 20 cm

Oblíbené značky běžek

Pro snadnější výběr a rozhodování zde najdete krátký seznam nejoblíbenějších a nejkvalitnějších značek běžeckého lyžování: 

  • Sporten
  • Fischer 
  • Peltonen
  • Atomic
  • Rossignol
  • Madshus
  • Kastle

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!