Jak vybrat dětskou koloběžku?

Dětské koloběžky (ale i pro dospělé) jsou stále rozšířenějším doplňkem ke klasickým kolům. Nabízejí osobitý rozvoj, posilují různé svalové skupiny a jsou jistě mimořádně vhodná pro zpestření tělesných cvičení vašich dětí. 

Ojedinělou kapitolou jsou městské koloběžky, na kterých se děti mohou vyřádit opravdu na malém plácku před domem, když není čas na výlet do přírody. Pojďme se podívat, jak vybrat dětskou koloběžku. Pokud si ani po prostudování tohoto článku nebudete vědět rady, mějte na paměti, že neexistují pouze e-shopy. Běžte se mrknout do kamenných prodejen, kde vám mohou cyklističtí profesionálové pomoci s výběrem správné dětské koloběžky.

Koupit jednu nebo dvě?

Při výběru dětské koloběžky se nejprve zaměřte na to, kde bude dítě jezdit. Pro jízdu ve městě a malé dovádění jsou rozumné silniční koloběžky s malými až středně velkými plnými polyuretanovými koly, která jsou jednoduše ovladatelná a lehká, ale nejsou načrtnutá pro delší nepřetržité jízdy. Na druhou stranu, koloběžky s velkými nafukovacími koly (16″ až 20″, větší kola jsou pro děti obtížně ovladatelná) jsou vhodná pro delší jízdy na cyklostezce nebo v přírodě.

Jakmile si vyberete správnou kategorii koloběžek, podívejte se na nosnost modelů, o kterých uvažujete, jejich rozměry, zda mají nastavitelnost řídítek) a možnost skládání konstrukce, jaké mají brzdy, materiál rámu a z velké části kvalitu konstrukce.

Co je třeba prozkoumat při výběru dětské koloběžky

  • nosnost a hmotnost
  • potřebná velikost
  • nastavitelnost
  • skládací nebo usazená konstrukce
  • typ a kvalita brzd
  • typ koleček
  • kvalita výrobku a komponentů
  • použitý materiál

Nosnost a hmotnost výrobku

Věnujte pozornost nosnosti, zejména u levných plastových modelů. U kvalitních kol vyrobených z hliníku nebo oceli by hmotnost neměla být problémem. U koloběžek určených pro jízdu v terénu nebo ve skateparku byste měli vzít v úvahu, že při skocích s koloběžkou je okamžitá hmotnost vyšší než hmotnost dítěte, které na něm jezdí.

Pokud jde o hmotnost, je samozřejmě vhodné, aby modely byly co nejlehčí, ale s odpovídající kvalitou, což některé plastové modely nemusí splňovat. Lehká koloběžka je jednodušší na manipulaci, navíc je pro dítě nebo rodiče méně náročná na přenášení v případě potřeby.

Přiměřená velikost a možnost nastavení

Výběr správných rozměrů pro dětskou koloběžku je klíčem k tomu, aby se dítě při jízdě cítilo pohodlně a bylo schopno ho bez námahy ovládat. Řídítka by měla sahat až k bokům dítěte. S nižšími řídítky se dítě musí hodně krčit, což vede k nepohodlí a namáhání zad. Na druhou stranu vyšší řídítka způsobují dítěti mnohem větší potíže při ovládání koloběžky. Velkou výhodou je také možnost měnit výšku řídítek, samozřejmě čím větší rozsah dovoluje, tím je to lepší. Dítě na koloběžce vydrží déle.

Výška desky od země je také zásadní. V případě, že je příliš vysoká, dítě se při jízdě zbytečně namáhá — musí mnohem více krčit stojnou nohu, aby se odrazilo. V případě, že je výška desky (stupátka) příliš nízká, je nebezpečná při přejíždění nerovného terénu nebo překážek. Ideální výška dětské koloběžky je 5-6 cm.

Zvažte skládací konstrukci

Skládací typ konstrukce je cenný zejména pro městské koloběžky a koloběžky pro malé děti. Městské modely děti nejčastěji využívají ve skateparcích, kam se pravidelně musí dostat hromadnou dopravou, takže je pro ně výhodnější si koloběžku poskládat, což uvítají i v případě, že s ní putují i do školy. Je běžné, že malé děti nejsou schopny jezdit celou dobu určenou pro procházku a musí koloběžku část cesty nést, poskládat ji do kočárku apod. Pro takové případy mohou být skládací koloběžky mimořádnou výhodou.

Druh a kvalita brzd

Zatímco u městských kol je standardem použití zadní nožní brzdy, jízdní koloběžky pro delší vyjížďky do přírody nebo na cyklostezky jsou častěji vybavena V-brzdami nebo kruhovými brzdami. Kotoučové brzdy jsou účinnější, ale také dražší, zdá se, že pro běžné použití jsou dostačující třmenové brzdy, zatímco kotoučové brzdy se používají spíše u koloběžek pro rychlé použití nebo u strojů pro jízdu v obtížném horském terénu, kde je vyžadována vysoká účinnost brzd.

Druh koleček

V rámci prezentace jsme již hovořili o kolečkách a kolech, kdy jsme kola rozdělili na městská a turistická. U městských celopolyuretanových kol hraje roli tvrdost — čím tvrdší kola, tím jsou pevnější a rychlejší, ale méně stabilní a pohodlná. V zatáčkách se také hůře drží.

Koloběžky podle odhadu koleček:

  • 4″ vzdálenost napříč (100-105 mm)
  • 5″ vzdálenost napříč (120-125 mm)
  • 6″ vzdálenost napříč (145-150 mm)
  • 8″ šířka (200-230 mm)
  • 12″ průměr

U turistických modelů s klasickými nafukovacími zapletenými koly nabízejí větší koloběžky méně náročnou jízdu s mnohem lepší setrvačností a rovněž lepším překonáváním překážek. U dětských koloběžek by šířka ráfků neměla přesáhnout 20″, protože větší kola jsou pro děti obtížně ovladatelná.

Kvalita rámu a výroby modelů

Dětské koloběžky jsou obvykle vyrobena z plastu, oceli, hliníku nebo karbonu. U plastových modelů se nade vší pochybnost ujistěte, že koloběžka má dostatečnou nosnost a neohýbá se, takže se při jízdě neprohýbá ani nekroutí. U ocelových modelů, které jsou pevné, bytelné a unesou opravdu hodně. Ale zároveň disponují jednou překážkou, kterou je vyšší hmotnost. Pravděpodobně nejvhodnějším materiálem pro dětské koloběžky je hliník nebo jeho slitiny.

Ty nabízejí dostatečnou pevnost, zatímco si zachovávají nízkou hmotnost. Možná je předčí pouze karbon, který překonává očekávání v poměru pevnosti a lehkosti, ale má nevýhodu ve vysoké ceně. Při výběru mějte na paměti, abyste se podívali na kvalitu provedení a použitých komponentů. Je důležité, aby z koloběžky nevyčnívalo nic, co by mohlo dítěti při pádu ublížit. Ideální je, když jsou všechny šrouby zapuštěné, klouby jsou hladce zabroušené, řídítka mají pěnový kryt atd.

Nezapomeňte na ochrannou helmu a chrániče!

Zejména pro děti by měla platit stejná pravidla jako pro jízdu na kole. To znamená, že nikdy nejezděte bez certifikovaného dětského chrániče hlavy, v ideálním případě s dalšími chrániči na koloběžku, jako jsou loketní a kolenní polštáře.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.