Jak vybrat Freestyle koloběžku

Chcete-li si vybrat koloběžku pro volnou jízdu, jízdu po silnici a triky ve skateparku, máte na výběr z možností podle několika kritérií, které si ukážeme v tomto článku.

Výška jezdce

Základním měřítkem je postava jezdce, resp. výška řídítek, kterou nelze seřídit, tak jako u skládacích. U freestylových modelů se řídítka zpravidla měří od spodního konce hlavového složení, a nejedná se tedy o obecnou výšku koloběžek.

Výška jezdceVýška řídítek   Věk jezdce
100–130 cm30–40 cm3-6 let
110-140 cm35-45 cm5-8 let
120-150 cm40-50 cm6-10 let
130-160 cm45-55 cm8-12 let
140-170 cm50-60 cm10-13 let
150-180 cm55-65 cm11-15 let
160-190 cm60-70 cm13-17 let
170-200 cm65 a více cm15 a více let

Technická zdatnost

Tento aspekt úzce souvisí se zdatností jezdce. Koloběžky pro začátečníky jsou primárně určeny pro děti do 170 cm výšky. Vyšší by měl vybírat z pokročilejších modelů. Samozřejmě, že si můžete pořídit pokrokový model, ale jeho cena bude dvakrát až třikrát vyšší než u začátečnických. Na druhou stranu se často vyplatí přispět na dražší. Z hlediska kvality se navíc doporučuje zakoupit dražší koloběžku pro začínajícího jezdce. V případě, že jednotlivce přestane sport bavit, může ji prodat. Při výběru koloběžek si nezapomeňte vybrat i chrániče na koloběžky!

Parametry a komponenty

V rámci výběru jsme vybrali parametry, které jsou nezbytné, od těch nejdůležitějších až po ty méně důležité.

Výška koloběžky

Freestylové typy jsou od nynějška obecně vzato nízké. Ať tak či onak, jezdec by se při jízdě neměl krčit, ani by neměl mít zcela napnuté ruce. Následně je vhodné si koloběžku předem vyzkoušet nebo se řídit výše uvedenou úvodní tabulkou.

Šířka koloběžky

Nejčastěji je vhodné mít co nejrozsáhlejší řídítka, protože koloběžka je méně náročná na ovládání. Rozsáhlejší stupátko je zase pohodlnější pro jezdce a jednodušší na provádění silničních triků.

Prkno

Největší roli hraje nášlap na koloběžce. Existují desky různých délek (45-58 cm) a šířek (10-13 cm), rozměr desky by měl být úměrný k velikosti vašich bot. Navíc je nejlepší zvolit delší desku pro silniční využití a kratší pro využití ve skateparku. Tvar průřezu prkna má vliv na bezpečnost a pohyblivost při provádění cviků. Ideální je tvar „krabice“ bez ostrých hran. Koloběžky pro začátečníky mají ostré hrany na bocích a nejsou vhodná pro triky, při kterých se prkno točí.

Řídítka

Kromě jejich vkusné části je rozhodující jejich výška a šířka. Tvar řídítek se dělí na T-bar a Y-bar. Velkou roli hraje i materiál — ocelová řídítka jsou pevnější, ale těžší. Hliníková jsou lehčí, ale méně odolná. Pro začínající jezdce jsou nejlepší hliníková řídítka. Pokročilý jezdec potřebuje ocelová řídítka s větší pevností. Řidítka a vidlice lze otáčet o 360°.

Kolečka pro koloběžky

Obecně platí, že větší kolo jede rychleji a lépe překonává překážky. Standardní rozměr koleček je 110 mm. U začínajících se používá 100 mm. Ale existují kola o průměru 120 až 125 mm, která jsou rozšířená u pokročilých jezdců. Kola s plastovými středy jsou méně odolná, ale na druhou stranu jsou mnohem levnější než ta s kovovými středy. Plná kolečka jsou pro skateparky kvůli své pevnosti, zatímco paprsková jsou vhodnější pro jízdu po silnici kvůli své lehkosti.

Vidlice

Existují ocelové nebo hliníkové vidlice. Je spojena s kompresním systémem, který se dělí na několik druhů (strunový, HIC, IHC, ICS, SCS), které jsou vyobrazeny níže. Každá vidlice je vhodná pro sortiment koleček o rozměrech od 100 do 125 mm, ale kompatibilita se mění v závislosti na velikosti.

Hlavové složení

Hlavové složení neboli headset je ložisko, které se nachází v hrdle desky, jež zajišťuje otáčení směrového hřídele a je pod tlakem kompresního systému. Kvalita ložiska ovlivňuje plynulost otáčení řídítek, která je nutná k provádění pokročilejších triků.

  • Závitový — obsahuje matici pro navlečenou vidlici, jsou to především základní a nejlevnější hlavové soupravy používané na levných koloběžkách, jejich chod není plynulý ani klidný
  • Bezzávitový integrovaný — deska má připravené misky pro ložiska, mají plynulý, hladký a klidný chod
  • Bezzávitový neintegrovaný, standard — deska nemá ložiskové misky, ty jsou součástí headsetů, mají opravdu plynulý, hladký a klidný chod.

Kompresní systém

Slouží k upevnění hřídele řízení v rámci desky. Nejčastěji se používají systémy SCS a ICS. Stále častější je IHC (IHIC), což je zmenšená úprava profesionálního kompresního systému HIC.

  • Závitová vidlice + objímka (závitová) —nejčastější a používaný na nejlevnějších učňovských koloběžkách. Výhodou je nízká cena, ale občas musíte dotáhnout.
  • ICS + objímka (bezzávitová) — jedná se o šroub s ocelovým ježkem na konci. Ten se „zakousne“ do vnitřku tuby řídítek a funguje jako usazovací bod, do kterého se našroubuje dlouhý šroub.
  • HIC + objímka (bezzávitová) —výhodou je pevnost spojení mezi řídítky a vidlicí. Nemá tendenci se vytrhávat. Navíc je snadné řídítka demontovat. Uvolníte objímku, vyjmete řídítka a hlavové složení zůstane stále pevné, což může být cenné při odkládání koloběžky na menších místech.
  • IHC + objímka (bezzávitová) — výhody zůstávají stejné jako u HIC, je však menší a používá se na vidlicích s menším vnějším průměrem.
  • SCS (bezzávitová objímka) — mnohými je považována za nejprofesionálnější kompresní objímku, která rovněž nevyžaduje použití objímky. Největší výhodou je vysoká pevnost a větší životnost kompresního systému, který se ušetří na samotné hlavě.

Objímka

Jde o část, která spojuje řídítka a vidlici. Liší se v počtu šroubů procházejících půdorysem objímky. Většinou platí, že čím více šroubů, tím lépe, takže najdete objímky až se čtyřmi šrouby.

Brzda

Na freestylových koloběžkách můžete objevit zadní brzdu. Tento druh se dělí na „pružinovou“ a „flex“. Pružinová brzda se jednodušeji používá pro učně a je namontována na ose s pružinou, která brzdu zvedá. Často se však může stát, že se pružina opotřebuje a brzda za jízdy klape. Flex brzda je nejznámější, je připevněna k desce a při stlačení se ohýbá.

Pegy

Jedná se o „stupačky“ usazené na středu koloběžky — jsou tedy rozšířením koloběžky, zejména pro pokročilé triky. Koloběžku se stupačkami nepředepisujeme pro začátečníky.

Ložiska

Jsou značena dle přesnosti ABEC 1 až ABEC 9 – čím vyšší číslo, tím přesnější je hlavice. Přesnější ložiska by mělo být rychlejší. Ať je to jakkoli, kvalita samotného ložiska je poznatelná spíše v praxi.

Materiál

Ocel je houževnatější, levnější, ale mnohem těžší. Lehčí je jednodušší na ovládání, rychlejší a obratnější, méně náročné na práci s triky.

Nosnost

Freestylová koloběžka má standardní nosnost 80 až 100 kg. V každém případě musíme mít na paměti, že je určena pro mimořádné zatížení a může tak unést mnohem těžší zátěž pro šetrnější využití (hmotnost jezdce nad 100 kg) a nižší zátěž pro větší využití (hmotnost jezdce pod 80 kg).


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.